Altres Textos del Dossier de la Gran Festa de Tardor Ribermúsica ‘11

Publicat el 01/10/2011

L’acte Central del Festival de Tardor

L’any 2002, Ribermúsica va decidir vincular-se a l’any temàtic oficial a través del seu esdeveniment emblema, el Festival de Tardor. Des d’aleshores, i amb una progressió ascendent a nivell qualitatiu, l’Acte Central del festival ha consistit en un poema escènic en clau interdisciplinària, que ha sabut recollir, des de la dimensió local, l’essència de la gran efemèride que han llançat les institucions ciutadanes, dedicat, indistintament, a l’aniversari d’algun dels nostres prohoms o a la celebració d’algun fet remarcable. Indefectiblement, Santa Maria del Mar, la gran catedral de la Ribera, n’ha estat cada any el marc incomparable de celebració.

El 150è Aniversari d’Antoni Gaudi (2002), el Centenari del FAD – L’Any del Disseny (2003), el Centenari de Salvador Dalí (2004), el IV Centenari de ‘El Quixot – L’Any del Llibre i la Lectura (2005),  L’Any del Comerç (2006), l’Any Barcelona Ciència (2007), l’Any Internacional del Diàleg Intercultural (2008) i el Centenari de la mort d’Isaac Albéniz (2009) han anat desfilant pels pentagrames del Festival i li han conferit un segell indeleble de compromís amb la ciutat i la ciutadania que confirma el gran lema de Ribermúsica: ‘Compromís social amb excel·lència artística’.

L’any passat, coincidint amb la celebració del 15è aniversari, Ribermúsica va obrir una nova via en la seva gran convocatòria anual, que suposava l’emancipació definitiva de l’any temàtic i la creació d’un discurs propi. Amb el poema escènic ‘Ribermúsica 15 anys. Art – Ciència – Espiritualitat’ s’inaugurava  un nou format de concert interdisciplinari a l’entorn dels tres grans paradigmes que han marcat la seva trajectòria, però ha calgut esperar fins a 2010 per a trobar el moment propici de difondre allò que, a ben segur, i més enllà de la pròpia música, ha estat la seva gran aportació a la realitat d’uns temps que necessiten un nou impuls vital. Un nou pensament humanístic, que ens parla d’emoció i apunta indicis de “salvació”, està aflorant com a resultat de les reflexions que només el fet musical, suscitador de vivències que entronquen amb la pròpia essència de l’esperit de l’home, s’eleva fins a dominar l’escena d’un temps que vol deixar enrere memòries atziagues i entonar un cant d’esperança.

2011, el “segon any” del 15è aniversari, prossegueix una línia similar, tot i un discurs menys metafísic, i presenta un nou poema escènic: ‘Catalans… i universals’, una reflexió a l’entorn d’aquells nouvinguts que han decidit fixar el nostre país com la seva nova llar; i no parlem només de la immigració massiva que, per raons de necessitat o exili forçós, recala fins aquí sense ni tal sols tenir consciència que arriba a la que ha estat casa d’acollida des de temps immemorials. Tot un estol d’artistes, escriptors, intel·lectuals, cièntifics, esportistes o professionals de tota índole i condició se n’han “enamorat”; aquí s’han volgut quedar, aquí hi han fet arrels i format noves famílies, aquí han decidit fer de la llengua (que quasi tots dominen fins a graus d’excel·lència) el seu vehicle de comunicació i fer-la fer d’ambaixadora amb els seus, els que romanen més enllà de les fronteres de la nova casa. Aquests són els “catalans… i universals”, i potser el seu exemple farà que molts dels d’aquí, decebuts, desenganyats o desmotivats (i potser amb raó!), també se’n tornin a enamorar.

Amb un suggestiu dispositiu visual, que recull imatges dels nostres prohoms, aquells que han fet possible la dimensió universal de Catalunya i ja formen part del mite i la llegenda, els “Catalans Universals” presidiran la gran litúrgia des del més enllà de la gran pantalla, mentre a l’altar-escenari sis intèrprets d’arreu del món desgranaran melodies, cants i paraules (en català). La narració servirà com a interludis del poema, i al final, la “sardanada de l’anella”, gran sardana intercultural i cosmopolita, enllaçarà una bona colla de nouvinguts (els “extres” de la pel·lícula) al llarg de tot el perímetre de la gran nau.

D’entre els altres apartats de la Gran Festa, que en general conserven la línia consolidada al llarg dels últims anys, en destaca el creixement de ‘Música, art i comerç’, que l’any passat va abastar més de setanta espais i va incloure un gruix notable de propostes de música comunitària, al costat d’imaginatives creacions interdisciplinàries de joves artistes i concerts d’intèrprets emergents d’escoles de música, arts i dansa.

El concert ‘Cultures en ritme’ es manifesta com la gran proposta familar de dimenge al matí, que aplega tots els grups de Ribermúsica més un grup invitat i convoca un veritable allau d’espectadors i passavolants, i ‘Música al Convent de Sant Agustí’ segueix la col·laboració encetada l’any passat amb l’IEMed i el seu Cicle de Músiques de la Mediterrània.

2011: `Catalans… i Universals´

La Gran Festa de Tardor Ribermúsica ‘11 prossegueix la línia encetada el 2010 amb el poema escènic ‘Ribermúsica 15 anys. Art – Ciència – Espiritualitat’, que inaugurava l’inici d’un discurs propi. ‘Catalans… i universals’, l’eix central del Ribermúsica 2011, és una reflexió a l’entorn d’aquells nouvinguts que han decidit fixar el nostre país com la seva nova llar.

Tot un estol de gent de tota índole i condició se n’han “enamorat”; aquí s’han volgut quedar, aquí hi han fet arrels i format noves famílies, aquí han decidit fer de la llengua el seu vehicle de comunicació i fer-la fer d’ambaixadora amb els seus, els que romanen més enllà de les fronteres de la nova casa.

Aquests són els “catalans… i universals”, i potser el seu exemple farà que molts dels d’aquí, decebuts, desenganyats o desmotivats, també se’n tornin a enamorar.

Una lectura actual i cosmopolita, en clau intercultural i interdisciplinària, d’un nou catalanisme, lluny d’actituds nostàlgiques i anacròniques, que verifica un cop més el gran lema de Ribermúsica: ‘Compromís social amb excel·lència artística’.

Afegeix un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>